Nieuws

Snoep bij kassa weg door gezond verstand, niet door jengelende kids

Written by Anna Teresa

De rekken met snoep zijn in supermarkten binnenkort wellicht verleden tijd. Halleluja! En dat meen ik oprecht. Ik heb het altijd enorm irritant gevonden dat je aan het eind van je rondje boodschappen doen, terwijl je soms eindeloos in de rij moet staan, nog even wordt verleid met lekkers. En niet dat ik daar niet tegen kan hoor. Ik haal er met gemak mijn neus voor op. Maar ik vind het zo’n goedkope truc om nog even wat extra geld uit je zak te kloppen. Marsje hier, tic tacje daar, toch nog een verrassingsei… En laten we ons vooral maar volstoppen met al die zoetigheid!

Wat me echter verbaast aan dit nieuws is dat winkeliers nu overstag zouden gaan omdat ouders klagen over jengelende kinderen die hun kop gek zeuren om al die suikerzoete lekkernijen. Ik heb er drie stuks, kinderen, en geen een die het in zijn hoofd haalt om bij de kassa te zeuren, jengelen of te krijsen om iets lekkers. Het zijn geen heiligen, dus ik krijg bij de bakker echt wel de vraag of ik niet toch ook die overheerlijke chocoladelolly wil kopen. En bij het tankstation worden de snacks zo’n beetje hun strot ingeduwd. En ja, bij de supermarkt zijn de verleidingen voor die kinderzieltjes ook haast niet te doen.

Maar een duidelijk Nee, dat krijg je nu niet van mij, is bij ons in dit geval gelukkig voldoende geweest. En zeurpoging twee en drie werden door mijn man en mij consequent de kop ingedrukt. Om vervolgens op weg naar huis de kinderen heel duidelijk te maken dat er aan de kassa echt niet gezeurd hoeft te worden, want er wordt écht níks van gekocht. Klaar. Punt. Duidelijk.

Ik ken ze echter wel, kinderen die niet opgeven. Die door blijven gaan. Of ouders die niet consequent zijn. Het gekrijs, getrek en gezucht bij de kassa. En dan toegeven. Om vervolgens te eisen dat de winkels het lekkers weghalen bij de kassa. Dat is de easy way out in dit opvoedkundig obstakel.

Het zou zo mooi zijn als de winkels dit doorzichtige verkooptrucje uit eigen beweging zouden stoppen en ons zouden gaan verleiden met snoeptomaatjes, biologische fruitsnacks of andere calorie- en koolhydraatarm lekkers. Gewoon omdat we in een tijd leven waarin iedereen behoefte heeft aan gezonde producten. Een tijd waarin we bewuster omgaan met ons lijf en leven. Omdat je als winkel best een voorbeeldfunctie mag zijn en de consument een duwtje in de goede richting mag geven. Gewoon omdat fris en fruitig en gezond ook heel lekker is.

En gelukkig zijn er winkels die op eigen kracht al tot dit inzicht gekomen zijn, getuige de Lidl bijvoorbeeld die bij de kassa steeds vaker de meer verstandige tussendoortjes in het oog legt. De rest mag snel volgen!

About the author

Anna Teresa

Ervaren en gedreven journalist/tekstschrijver.
Creatief, proactief en persoonlijk.
Schrijven, communiceren, informeren.
Klein en integer of groots en meeslepend.

1 Comment

  • Ik kwam deze post tegen in de laplace app. Misschien is het een idee om het bij de laplace ook te proberen, geen snoep bij de kassa? In Amsterdam in de OBA staan ze er in ieder geval wel, vrolijke bakjes met snoepgoed…

Leave a Comment