Gedachten

Ze lachen niet om jou

Written by Anna Teresa

Ken je Jelle Hermus? Of zegt de naam soChicken je misschien iets. Nee? Dan raad ik je aan eens een kijkje te nemen op de site sochicken.nl. Deze site is van de 27-jarige Jelle die ik wel eens gesproken heb voor wat quotes in Spits. Een opgewekte, pientere jongeman die een missie in het leven heeft: gelukkig zijn. Dat willen we natuurlijk allemaal, maar – en dat merk ikzelf ook – we maken het ons soms te moeilijk. Klinkt dat zweverig, gelukkig willen zijn? Klinkt het vaag om te zeggen dat je daar zelf actief mee bezig kunt zijn. Dat kan. Maar het is nu eenmaal zo dat je het beste uit het leven kunt halen als je gelukkig bent, jezelf blijft ontwikkelen, positief naar de wereld kijkt en van jezelf houdt. Huh? Ja, je moet in den beginne van jezelf houden. En nee, dat betekent niet dat je de narcist in jezelf naar boven moet brengen. Het is gewoon een kwestie van vertrouwen hebben en geloven in de dingen die je bent en doet. 

jelle
Oprichter van soChicken. Jelle maakt een geweldig leven graag zo simpel mogelijk. Hij is gepassioneerd over vooruitgang, reizen, technologie en appeltaart. FOTO: SOCHICKEN

De site van Jelle staat vol tips en artikelen waar ik altijd wel  inspiratie uit kan halen. Net als het verhaal over het gevoel hebben dat anderen steeds op je letten, over je praten en over je oordelen. Een gevoel dat voor heel veel mensen geldt. Ook voor mij. Zo ben ik eens Monique Collignon gaan interviewen  en onder mijn gestylde outfit droeg ik een paar gympen. Ik checkte mijn spiegelbeeld en besloot dat alles prima in orde was. Ik pakte mijn tas, opende de deur en een vlaag van twijfel overviel me. Die sneakers. Kon dat wel naar een modeontwerpster van formaat? Wat zou ze daarvan vinden? Zou ze denken dat ik een nonchalant, sportief meisje was dat niet kan schrijven? Ik gooide mijn tas neer, trok een sprintje naar boven en ruilde de gympen om voor een paar hoge hakken. Ik stapte vervolgens in de auto met het idee dat ze me zo serieuzer zou nemen. Maar of ze uiteindelijk überhaupt gezien heeft welke schoenen ik aanhad?

Nee, en die mensen aan dat andere tafeltje praten niet over je bad hair day. Iedereen is vooral met zichzelf bezig, dus je kunt rustig ademhalen. Jelle Hermus

 

sochicken

Jelle schrijft er op zijn site soChicken het volgende over. En daar ga ik de volgende keer maar eens aan denken als ik voor iemand anders mezelf weer om wil kleden.

Ik: De belangrijkste persoon op aarde

Jij bent de belangrijkste persoon op aarde. Althans, dat is hoe je het zelf ziet. Natuurlijk wil je jezelf deze titel uit Hollandse bescheidenheid niet toedichten. Maar je handelt er wel naar, iedere dag opnieuw.

Je denkt de hele dag aan jezelf:

 • Wat zal ik vandaag aan trekken?
 • Zie ik er zo niet te sloeberig uit?
 • Wat zal m’n nieuwe collega van me denken?
 • Waar heb ik trek in?
 • Ik hoop dat ik kan zitten in de bus.
 • Wat leuk, dat heb ik ook eens meegemaakt!
 • Ik zou ook zo’n baan willen hebben.
 • Daar heb ik geen zin in.
 • God, wat ben ik stom geweest.
 • “Zie je dan niet dat ik druk ben?”
 • Ik ben een loser.

Ons hoofd zit vol met ‘ik’. Logisch, want het leven is vaak een hele toestand. En het vereist behoorlijk wat focus op je eigen gedrag en gedachten om je leven op een goede manier te leiden.

Iedereen vindt zichzelf heel belangrijk

Je mag eerlijk weten dat ik veel met mezelf bezig ben. Ik ben mijn eigen project. En die eigenschap heb ik gemeen met vrijwel alle mensen op aarde. We zijn allemaal ons eigen project, we zijn allemaal heel belangrijk voor onszelf.

 • We vinden onszelf allemaal belangrijk;
 • We willen allemaal dat het goed met onszelf gaat;
 • We vinden het fijn als anderen ons net zo belangrijk vinden als we ons van binnen voelen;
 • We zijn vooral bezig met onszelf.

Klinkt treurig, maar het is waar. En het is niet treurig, het is simpelweg nodig om te kunnen functioneren.

Maar wat zegt dat over alle andere mensen om je heen?

Ze lachen niet om jou

Mensen zijn niet zoveel met jou bezig als je denkt. Jij bent veel met jezelf bezig, maar dat zijn al die andere mensen ook. En wanneer ze een keer wel op jou letten (bijvoorbeeld omdat je op de meest gênante manier onderuit gaat in een drukke winkelstraat), zijn ze je al snel weer vergeten.

 • Als je mensen ziet kletsen en lachen, en je hebt het idee dat ze het over jou hebben, laat het dan van je af glijden. Waarschijnlijk hebben ze het niet over jou (en is het jouw projectie van je eigen belangrijkheid). Als ze het wel over je hebben zijn ze je straks alweer vergeten. Word niet onzeker, ga juist rechtop zitten.
 • Wees niet bang dat mensen constant op je letten. Jij let constant op jezelf, net als al die andere mensen. Niemand heeft tijd om op jou te letten.
 • Besef dat ieder mens zichzelf het meest belangrijk vindt.
 • Mensen die roddelen of anderen uitlachen doen dit omdat ze zichzelf onzeker voelen. Voel compassie in plaats van onzekerheid.

Maak je niet druk om wat mensen denken. Ze denken minder over je dan je zou verwachten. Maak je liever ontspannen, en wees lief voor zowel jezelf als de mensen om je heen.

About the author

Anna Teresa

Ervaren en gedreven journalist/tekstschrijver.
Creatief, proactief en persoonlijk.
Schrijven, communiceren, informeren.
Klein en integer of groots en meeslepend.

Leave a Comment