Aan de slag

Levensverhaal in boekvorm

Written by Anna Teresa

Je hebt ze vast wel gezien; boeken als ‘Oma, vertel eens’ waarin opa’s, oma’s, vaders en moeders gevraagd wordt om hun leven op papier te zetten. Om hun afkomst, hun keuzes, hun wensen, dromen, idealen, overwinningen,  hoogte- en dieptepunten te delen met de familie die ze na staan en die ze, helaas maar onvermijdelijk, een keer gaan achterlaten.

Zo’n boek legt emoties en herinneringen vast waar je tijdens een bezoekje in het weekend, als de weken en maanden verstrijken en iedereen druk is met zijn eigen leven, vaak niet aan toekomt om ze te bespreken en aan te horen.
Als je samen aan het eten bent, als er in het nu iets gebeurt dat een herinnering oproept, dan worden dierbare, soms al vergeten momenten weer even naar boven gehaald, maar ze glippen vaak net zo snel weer uit je gedachten en je geheugen.

Maar wat is er nu eigenlijk mooier en kostbaarder dan het verhaal van je (groot-) ouders op papier te hebben? Om je roots, je dna, na te kunnen lezen. Om te bladeren door gedachten en gebeurtenissen die ooit eens waren. Om te zien waar je vandaan komt, waar je je eigen karaktertrekken en levensvisie vandaan hebt. Of om te zien hoe anders het juist in je eigen leven kan gaan.

bladeren door gedachten en gebeurtenissen die ooit eens waren

Als kind kijk je tegen je ouders op. Als tiener begrijp je ze totaal niet. Als jong volwassene trek je je eigen plan en zwaaien ze je uit.
En als je dan gesetteld bent, kinderen hebt of alleen je idealen nastreeft, met je rugtas vol levenservaring en je ziet je ouders grijzer worden, dan valt soms dat ene kwartje. De appel valt niet ver van de boom. Hoe je soms ook je best doet, je blijft en bent met je ouders verbonden.

Dat is het moment dat het onbegrip dat je als tiener had, verdwijnt. je kijkt naar je eigen leven, je eigen keuzes en snapt steeds beter waarom je ouders bepaalde keuzes maakten. Of je bent er juist benieuwd naar, maar vindt het moeilijk om er zomaar over te praten.

Dan is het een goed moment om je ouders, en jezelf, een boek cadeau te doen. Een boek waarin hun levensverhaal is opgetekend. Van hun eerste jeugdherinneringen tot aan de eerste stappen in de ‘grote wereld’. Of juist van een specifiek, belangrijk moment.

een goed moment om je ouders, en jezelf, een boek cadeau te doen

Ik wil graag deze verhalen voor jou schrijven. Door te praten met een vader, moeder, opa of oma, door goed te luisteren en vragen te stellen over zaken die ze zelf wellicht als vanzelfsprekend vinden wil ik hun eigen levensverhaal bundelen.
Ik luister, absorbeer, leef me in en zal met de juiste toon en woorden dicht bij de persoon zelf blijven. Een integer of ingetogen verhaal zal integer en ingetogen blijven. Een avontuurlijk of ambitieus verhaal zal avontuurlijk en ambitieus klinken.

met de juiste toon en woorden

Ik kom thuis bij de geïnterviewde of we spreken af op een plek die een belangrijke plek inneemt. Na persoonlijke gesprekken waarbij privacy voorop staat, werk ik de teksten uit die gebundeld worden in hoofdstukken en samen een goed lezend verhaal vormen. Samen kijken we dan of het verhaal klopt en past en daarna zal het boek gedrukt worden.

Kosten, tijd en duur in overleg af te spreken. Vragen? Stel ze gerust.

About the author

Anna Teresa

Ervaren en gedreven journalist/tekstschrijver.
Creatief, proactief en persoonlijk.
Schrijven, communiceren, informeren.
Klein en integer of groots en meeslepend.

Leave a Comment