Creatief

Een ontwerp vol dromen

Written by Anna Teresa

Sinds 2009 geeft Trollbeads haar fans de kans om een eigen ontwerp in te zenden voor de reguliere collectie. Het Deense bedelmerk dat al sinds 1976 bestaat en eerder louter bestond uit designers afkomstig van de familie Aagaard, geeft zo iedereen de kans op ‘eeuwige roem en wereldwijde bekendheid’. Zelf ken ik een paar van deze designers:  creatievelingen die soms al eerder sieraden ontwierpen of gewoon iemand die geïnspireerd raakte door iets in zijn of haar eigen leven. Zo bijvoorbeeld de Australische Suzanne Hopping die ik in 2010 ontmoette tijdens een Trollbeads event in Amerika. Zij ontwierp de allereerste People’s bead.
En ook de Amerikaanse Kristi Denning heb ik persoonlijk ontmoet. In 2011 won Denise Tong uit Hong Kong de ontwerpwedstrijd waarmee ze net als voorgaande jaren als winnares duizenden deelnemers achter zich liet. Maar liefst 11 winnaars verzorgden in 2012 een collectie bestaande uit spirituele beads. En het motto van vorig jaar was ‘traditionele uitspraken’ en dat leverde een lijst op van deze tien winnaars. Ik heb een enkele keer meegedaan aan deze ontwerpwedstrijd en in 2010 haalde ik het tot de laatste 100 met mijn ontwerp.
En dat terwijl ik met dit soort dingen, het ontwerpen van een enkele bead, de ideeën echt niet zomaar uit mijn mouw schud. Ik kan wel goed samenstellen en heb zeker oog voor kleur, design en geheel, maar inspiratie en inzicht om een enkel stuk te ontwerpen vind ik moeilijk. Toch heb ik het dit jaar weer geprobeerd. Of ik uit de duizenden inzendingen – de afgelopen jaren varieerde het aantal zo tussen de zes- en tienduizend – word gepikt, is nog maar de vraag. (Onder de fans heerst de gedachte dat zeker niet de beste inzendingen gekozen worden, maar de meest commerciële, maar dat even terzijde.)
En ik voldoe ook niet helemaal aan de criteria, want er wordt gezocht naar ‘de missende’ bead. Maar wat ik mis, is nog een ketting met zilveren hanger en dus heb ik die gemaakt. Et voilà, de dreamcatcher fantasy necklace. Want het hebben van dromen en hoop betekent dat je leeft met vertrouwen en ambitie. Vanaf 28 april worden de 100 kanshebbers gepresenteerd en wie daarbij zit, kan winnaar worden door het binnenhalen van de meeste stemmen. Nou, ik zie wel wat er gebeurt. En anders ga ik een workshop edelsmeden volgen en maak ik mijn zilveren ketting gewoon zelf. Hoewel deze er ook gaaf uit zou zien in het goud, want die krijg je dan namelijk als winnaar, met een bedrag van 5000 dollar. Niet slecht natuurlijk.

About the author

Anna Teresa

Ervaren en gedreven journalist/tekstschrijver.
Creatief, proactief en persoonlijk.
Schrijven, communiceren, informeren.
Klein en integer of groots en meeslepend.

Leave a Comment