Nieuws

Nederlandse snacks in het buitenland

Written by Anna Teresa

Voor Spits schreef ik niet zo lang geleden nog een verhaal over de populariteit van Hollandse snacks in het buitenland. Het blijkt dat we het aardig doen over de grens, maar echt ingeburgerd raken onze snacks volgens de Franse chef-kok Alain Caron, bekend van het tv-programma Masterchef, niet. Zo kun je hieronder lezen.

In Rusland zal dat voor de komende weken wel even gelden, want Van Dobben zorgt ervoor dat bezoekers van het Holland Heineken Huis naar hartenlust bitterballen en kroketten kunnen verorberen. De producent mag echter vanwege de strenge regels geen snacks exporteren naar Rusland. Zo meldt Misset Horeca. Daarom stuurt de snackfabrikant krokettenmaker Piet Brink naar Sotsji om er zelf bitterballen en kroketten te gaan maken. Dagelijks vele honderden. Met de hand.

Meester Croquettenmaker’ Piet Brink (61) vindt het leuk dat hij naar Rusland gaat, al verwacht hij weinig van het sporten te zien. ‘Ik ga elke dag 120 kilo ragout maken en daar met de hand de bitterballen en kroketten van draaien.’ Brink krijgt weliswaar hulp van een assistent, maar het blijft een flinke klus: dagelijks minimaal duizend bitterballen en nog eens een paar honderd kroketten. ‘Eigenlijk ook topsport, he…’ Stiekem vindt Brink het wel zo goed dat zijn bittergarnituur nu vers wordt gemaakt en geserveerd. ‘Diepvries is natuurlijk ook prima, maar een verse kroket blijft altijd het lekkerst.’

 

bitterval

Vraag een willekeurige Nederlander wat hij het liefst eet en de lippen worden afgelikt bij een Italiaans, Frans of Chinees gerecht. Dan rijst de vraag: hoe doen wij het eigenlijk zelf over de grens?
Nu is het natuurlijk niet zo dat Nederlandse producten helemaal niet meer te vinden zijn zodra je de grens over gaat. Sterker nog, een oproepje onder reislustige landgenoten levert een lange lijst op met plekken over de hele wereld waar je iets Hollands kunt verorberen.

Friet van Piet
Het bekendst zijn wel de snacktenten met de weinig creatieve namen als Friet van Piet in zonovergoten badplaatsen waar de meeste (jeugdige) vakantiegangers vooral heen gaan om te zonnen en te zuipen. Op het Griekse Kos runnen eigenaren Peter en Fridy het Hollands eethuis De Haan waar ze van ontbijt tot diner een Hollands prakkie serveren, en bij Broodje Amsterdam kunnen vakantiegangers, onder wie stamgast Willeke Alberti, terecht voor broodjes ei, patatjes oorlog en een bal gehakt. Ben je in Londen, Madrid, Paramaribo of het Australische Coffs Harbour, dan maak je ook grote kans op een portie bitterballen.

Wie meer wil dan een snelle snack moet het elders zoeken. Bijvoorbeeld in New York bij restaurant Vandaag. Want zo Hollands als de naam klinkt, zo zijn ook de gerechten die geserveerd worden. Deze zaak in de East Village afficheert zich als een jeneverbar met Nederlandse en Deense gerechten. Op de kaart staan, naast de jenever van Bols en Nederlandse bieren, ook de onvermijdelijke bitterballen en kroketten, én hete bliksem (stamppot met aardappel, appel en peer). Op Moederdag kunnen klanten zich tegoed doen aan pannenkoeken en op speciale tijden liggen de broodjes frikadel klaar. In de reacties wordt nog meer genoemd. Zoals de heimweewinkels waar emigranten en expats online en in het land zelf producten als aardappelpuree, pindakaas, stroop, pepermunt, thee, drop, speculaas, pepernoten, oliebollenmix, ontbijtkoek en oude kaas in hun winkelwagentje kunnen leggen. Maar ja, dat is leuk voor de Nederlander die snakt naar iets lekkers van ’thuis’, de oorspronkelijke inwoners van een land winnen we daar niet zo gauw mee.

Stroopwafels
Wat dat betreft moeten we het vooral hebben van individuele initiatieven. Zoals die van de jonge ondernemer Joost Kling die heel Amerika aan de stroopwafel wil krijgen. Met zijn bedrijf Eatdutchwaffles verkoopt hij de koeken via webshops en in Amerikaanse supermarkten maar vooral in fiets- en buitensportwinkels. Want de Amerikaan vindt de koek dan wel heerlijk, de lekkernij staat overzee niet synoniem aan traditie en gezelligheid, maar als een proteïnerijk tussendoortje. En zo ligt onze ’organische honingwafel’ daar niet meer in een doorzichtige verpakking, maar in een duurder ogend blauwgele verpakking waarop een atlete prijkt. Lalita de Goederen doet hetzelfde in India waar ze ook stroopwafels aan de man brengt en de Brabander Raymond Graumans verkoopt met zijn Braziliaanse vrouw in haar land echte Hollandse rookworsten.

We kunnen de conclusie wel trekken dat Hollandse producten het niet eens zo verkeerd doen over de grens, maar echt geïntegreerd in de buitenlandse keuken zijn we niet. En dat is volgens de Franse chef-kok Alain Caron, bekend van het tv-programma Masterchef en momenteel bezig aan zijn boek Tour de France d’Alain, ook helemaal niet vreemd. „Waarom zou iemand voor minder gaan als hij zelf zoveel beter kan koken?” De Fransman probeert het aardig te brengen, maar hij kan er niet om heen: „De Nederlander heeft het koken niet in de genen zitten. In Frankrijk is de koelkast bijvoorbeeld heilig, maar hier staat eten niet op de eerste plaats. Vakantie, interieur, sporten en uitgaan vindt men belangrijker. Dus waarom zouden de Italianen, de Fransen en andere kookliefhebbers genoegen nemen met een gehaktbal van vet half-om-half gehakt met nog vettere jus, als ze zelf een heerlijk kalfsschenkel kunnen maken?”

Gehaktbal
De chef-kok die in Nederland woont en werkt, eet zelf ook geen ’kunstmatig gemaakte’ bitterballen en waagt zich maar zelden aan stamppot of die gehaktbal. „Nee, gehaktbal met aardappel en snijbonen is zo’n primitief gerecht.” Caron voegt eraan toe dat Nederlanders het overigens wel kunnen, dat koken. „Jazeker, dat gaat steeds beter en er zijn ook wel Hollandse gerechten die goed zijn. Er is dan ook een goed palet om mee te werken. Denk aan de vergeten groente, paling of een mooi varken. Maar we zullen wellicht de bibliotheek in moeten om die ouderwetse, op de achtergrond geraakte gerechten te vinden.”

About the author

Anna Teresa

Ervaren en gedreven journalist/tekstschrijver.
Creatief, proactief en persoonlijk.
Schrijven, communiceren, informeren.
Klein en integer of groots en meeslepend.

Leave a Comment