Stokpaardje

Je eigen bedrijf? 7 x goed voor jezelf (en je team) zorgen

Written by Anna Teresa

Ik bezocht een tijdje geleden voor Webmastery de jaarlijkse ledendag van Social Enterprise Nederland. Daar kon ik mijn hart ophalen, want een van groepsessies ging over voor jezelf zorgen, als ondernemer en als werkgever. En laat duurzame inzetbaarheid nu net een van mijn stokpaardjes zijn. Een verslag én een paar nuttige tips!  

De ledendag van Social Enterprise Nederland is altijd een mooi moment om andere sociale ondernemers te ontmoeten. Mensen die maatschappelijke en economische impact willen creëren en hun kop boven het maaiveld steken. Mensen die dromen en ambities hebben, maar ook twijfels en vragen en voor wie het succes of het streven ernaar soms met vallen en opstaan gaat.

Een mooi moment ook om de hoofden bij elkaar te steken, ervaringen te delen en te brainstormen over hoe het anders kan. Dat schept een positieve en energieke band. En dat geeft mij bergen energie en inspiratie, die ik op mijn beurt weer door wil geven.

Dat probeer ik tijdens mijn werk ook te doen. Zoals in mijn artikelen op Peoplebusiness.nl waar ik tot voor kort voor schreef en waar onderwerpen als goed werkgeverschap en duurzame inzetbaarheid hot topics waren. En ook voor opdrachtgevers als Op naar de 100.000 banenRelim en Webmastery zelf waar sociaal en inclusief ondernemen de boventoon voeren.

Luister naar je hoofd en je hart

Wat ik de laatste jaren zeker geleerd heb, is dat je goed voor jezelf moet zorgen. Naar je hoofd en hart luisteren, maakt je immers niet minder professioneel of ambitieus. Het zorgt er juist voor dat je bereikt wat je wilt bereiken, op een gezonde manier. Het houdt jezelf én het bedrijf waar je werkt gezond en wendbaar, het maakt productief, verlaagt stress, laat je plezier in je werk houden en het zorgt dat je kennis steeds bijgespijkerd wordt.

Dat voor jezelf zorgen doen we bij Webmastery ook. Vanuit huis werken, wat wij allemaal doen, is bijvoorbeeld best een valkuil. Want waar is de sociale controle of de werkgever die erop let dat je wel genoeg beweegt op een werkdag? En dan moet je dus creatief zijn: zo riepen wij de Lunchwandelchallenge in het leven. Elke dag proberen we tijdens de lunch een wandeling te maken en als ‘bewijs’ plaatsen we in een besloten Facebookgroep een foto. Ook geven we elkaar tips hoe we op andere manieren kunnen bewegen en ontspannen.

Een balletje trappen met je werknemers

Een ondernemer die op de Ledendag aanwezig was, gaf aan dat hij zijn team ook meer achter de computer weg wilde halen. Voor de ontspanning en de verbinding onderling. Maar hij wist niet hoe. Ik opperde een aantal manieren: een dartbord ophangen, samen buiten lunchen, een timer op de pc die elk uur zegt dat je even de benen moet strekken. Of, stelde iemand anders voor, laat je teamleden om toerbeurt elke maand een uitje organiseren voor een klein, vast budget.

Het klonk de ondernemer als muziek in de oren, maar er was een aarzeling. Ik had al gauw door wat dat was: hij wilde wel professioneel overkomen, en als serieuze leidinggevende gezien worden. Hij dacht dat een balletje trappen met werknemers in de binnentuin daar afbreuk aan deed. Maar wat zullen zijn werknemers hem waarderen als ze ook even stoom af kunnen blazen! En wat voor leuke gesprekken kunnen er ontstaan als je op een andere manier met elkaar bezig bent. Zo leer je collega’s op een andere manier kennen en ontdek je misschien nog meer kwaliteiten. Dat is ook duurzame inzetbaarheid.

De tips van Marieke Hart

Een van de sessies tijdens de ledendag was een gesprek met Marieke Hart, oprichtster van Thuisafgehaald. Van het ene op het andere moment had ze een succesvol bedrijf en werd ze meegezogen in het succes. Terugkijkend op de eerste (tropen)jaren, deelde Marieke haar ervaring met ons. En dat leverde goede tips op over je eigen duurzame inzetbaarheid die ik alleen maar kan onderstrepen.

7 x goed voor jezelf zorgen

Jij en je bedrijf, samen gezond

  • #1 Stel prioriteiten

Als ondernemer stel je jezelf de vraag: wat is mijn verantwoordelijkheid? Zijn (in het geval van Marieke) de media die elke dag om een interview vragen, of de studenten die een enquête sturen jouw verantwoordelijkheid? Of liggen jouw prioriteiten bij jou, je bedrijf en je werknemers?

  • #2 Growth Mindset

Zie alles wat je doet als een mogelijkheid om te oefenen en te leren. Lukt iets niet? Volgende keer beter! Dat haalt de druk weg om te moeten presteren.

  • #3 Bescherm je privéleven

Ook met een eigen bedrijf mag je zeggen dat je na 18.00 uur geen e-mails meer leest. Denk niet dat je 24/7 beschikbaar moet zijn.

  • #4 Wat vind jíj leuk om te doen?

Nee, je hoeft niet alles te doen, zelfs niet in je eigen bedrijf. Stel een takenpakket samen waar je blij van wordt en laat een ander de rest doen. Ieder heeft zo zijn eigen specialiteiten en interesses.

  • #5 Zoek een luisterend oor

Heb je een kleine onderneming, dan kun je je alleen voelen, eenzaam. Zoek een sparringpartner onder je medewerkers, bij collega’s of in je netwerk. Iemand bij wie je plannen neer kunt leggen en je hart kunt luchten.

  • #6 Kijk naar wat wel lukt

Je ontwikkelt een verknipt beeld van je bedrijf door steeds te kijken naar wat niet lukt. Er is namelijk heel veel dat wel goed gaat!

  • #7 Leg de focus bij jezelf

Social ondernemers zijn ook gewoon heel sociaal. Dus hebben ze soms last van het focus-op-de-ander-syndroom. Niet doen. Denk ook gewoon eens: waar heb ik zin in.

Dit artikel verscheen eerder op Webmastery.nl.

About the author

Anna Teresa

Ervaren en gedreven journalist/tekstschrijver.
Creatief, proactief en persoonlijk.
Schrijven, communiceren, informeren.
Klein en integer of groots en meeslepend.

Leave a Comment